Robin Dunbar är en av världens främste när det gäller forskning rörande sociala nätverk. Han hävdar att människan (och andra primater) endast kan ha ett begränsat antal sociala relationer på grund av storleken på en viss hjärnregion (neocortex). Skaffar man nya relationer betyder detta att man överger gamla.
I samarbete med finska forskare har han publicerat en ny studie i PNAS som ger stöd åt detta. Man har i denna studie undersökt hur individers relationer förändras över tid (18 månader). I studien deltog brittiska studenter som under tidsperioden slutade gymnasiet och började universitetet – en period då det sociala nätverket ofta förändras. Sociala relationer kartlades genom mobilsamtal och SMS.
Resultaten visade att en individs beteende med avseende på att vara i kontakt med sina vänner var konstant över tid. Man kunde till exempel se att en person som i början av studien ofta ringde sina bästa vänner fortsatte att göra detta över tid – även om vilka dessa “bästisar” var förändrades. Det var också tydligt att 40-50 % av de samtal försökspersonerna ringde var till de tre individer som stod dem närmast. Vidare kunde man se att de sociala kontakter som man med störst sannolikhet inte “bytte ut” var personer som var nära släktingar.
Enligt Dunbar kan vi människor på grund av våra hjärnor inte ha fler än ca 150 sociala relationer och han kallar detta för Dunbars nummer. Detta betyder alltså att ni som har fler Facebook-vänner än så har en massa fejkvänner som förmodligen skulle hugga er i ryggen så fort de fick chansen. Beware!
2 kommentarer
Nu är ju Facebook inte enbart för ens nära vänner. Det finns ju andra typer av människor som man känner, familjemedlemmar, övriga släktingar, kollegor, gamla klasskamrater, såna som man delar samma intresse med m.m.
Skönt att höra Malte, började bli paranoid där ett tag då jag själv råkar ha fler än 150 Facebook-vänner ;-). Gillar förresten din blogg. Tack för att du länkar hit.