Igår på 21-nyheterna visades två inslag i följd. Det ena handlade om hur förstörandelagen har gjort att tullen nu beslagtar mer substanser än någonsin tidigare. Dessa substanser är pulver och tabletter som säljs via internet. Tidigare kunde säljarna endast ändra på en liten molekyl och plötsligt var preparaten lagliga och kunde säljas hur som helst.
I det andra inslaget berättade man att Novartis precis förlorat en rättstvist i Indien. Novartis är ett av världens största läkemedelsbolag och har tjänat enorma pengar på cancerläkemedlet Glivec. Indisk domstol har fastslagit att den nya versionen av läkemedlet inte skiljer sig tillräckligt från den gamla versionen där patenttiden redan har gått ut. Så nu är det fritt fram för indiska läkemedelstillverkare att framställa billiga versioner av Glivec. Personligen fäller jag inga tårar för Novartis skull utan gläds åt alla fattiga människor som man nu kommer kunna rädda livet på. Visst, patent är viktiga för att läkemedelsbolag ska ha råd att ta fram nya läkemedel, något som är en oerhört kostsam process. Men när patenten gått ut är det viktigt att priserna pressas så att fler har råd med effektiva läkemedel.
Det slog mig när jag såg dessa inslag att langarna har samma knep för att maximera sina vinster. Man gör små förändringar i aktiva substanser för att hävda att de är nya preparat. Det spelar ingen roll om det är småhandlare som säljer olagliga substanser på internet eller om det är ett av världens största läkemedelsbolag.
Bild: Glivec (Gleevec) film tablet made by Novartis – D. Meyer