Genom ett tweet (en tweet?) från @HansRosling hittade jag denna sida från Institute for Health Metrics and Evaluation. Man kan genom att fylla i region, kön och ålderskategori få veta den vanligaste dödsorsaken för denna grupp. Denna makabra sysselsättning skulle jag kunna ägna en hel del tid åt (jag har aldrig påstått att jag är normal) men jag har än så länge bara gjort några snabba jämförelser. För en svensk kvinna i min ålderskategori är den vanligaste dödsorsaken självmord (15,9 % av dödsfallen). På andra plats kommer bröstcancer (11,4 %). Självmord är också den vanligaste dödsorsaken för män i samma ålderskategori (21,5 %). Den näst vanligaste dödsorsaken för dessa män är genom trafikolyckor (8,88 %) tätt följt av hjärtattacker (8,32 %).
På senare tid har jag föreställt mig att den mest sannolika dödsorsaken för mig skulle vara att snubbla på en leksak och slå ihjäl mig. Statistiken talar emot detta; endast 1,32 % av dödsfallen av kvinnor i min ålder orsakas av fallolyckor.
När man jämför med de vanligaste dödsorsakerna i så kallade utvecklingsländer får man en påminnelse om hur orättvis världen är. Den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i min ålder är i utvecklingsländer HIV/AIDS-relaterade sjukdomar (15,1 %) vilket följs av graviditets- och förlossningsrelaterade dödsfall (7,9 %). Dessa siffror bör också ställas i relation till att det är betydligt vanligare att kvinnor i min ålder dör i fattiga länder.
Hade jag inte haft tillgång till specialistmödravård hade jag förmodligen inte överlevt min första förlossning. I vissa länder hade jag kanske överlevt men varit skuldsatt för livet. Det är bara att tacka sin lyckliga stjärna att man föddes i ett land med lättillgänglig och avgiftsfri mödravård.
Tack för tipset Hans Rosling! Jag kan varmt rekommendera hans dokumentärer och TED talks; statistik när det är som bäst. Han bor tydligen i Flogsta också, min gamla hood, bara en sådan sak gör ju att man vinner min respekt :-).