Kille på gymmet ba: Nej, du får inte träna emellan för jag och mitt tidtagarur måste tajma exakt 60 sek mellan varje set för att optimera träningseffekten.
Jag ba: Suck….
Denna typ av påståenden får man höra ganska ofta i gymmiljöer. Vissa kallar det för broscience; en typ av pseudovetenskapligt påstående som ofta vandrar från en vältränad kille till en mindre vältränad. Myterna florerar på gym och gårdagens Vetenskapens värld handlade om just träningsmyter. I denna artikel tar man död på fem vanliga träningsmyter.
När vi ändå håller på med lästips, skrev statistikern Olle Häggström i förra veckan på sin blogg om en studie publicerad i BMC Genetics. I denna svenska studie anser man sig ha hittat belägg för att farmors diet påverkar hälsan i kvinnliga barnbarn vilket skulle kunna förklaras av ärftliga epigenetiska effekter. Studien skapade stora rubriker i både DN och SvD.
Häggströms blogginlägg handlar om hur man måsta ta hänsyn till antal test när man avgör huruvida ett resultat är signifikant eller inte. I denna studie har man missat detta vilket således betyder att man inte behöver fundera så mycket på om farmor åt sina grönsaker eller inte.
2 kommentarer
Och nu har också, till sist, budskapet nått DN:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-falsk-matematik-om-farmors-matvanor/
Huvudförfattaren till studien, Lars Olov Bygren, svarar på kritiken i Qvintensen nr 3/2014, ”En studie i multipla test” med repliker. Länk http://statistikframjandet.se/qvintensen/