5:2-dieten effektiv på kort sikt

Den svenska studien som undersöker effekterna av den omtalade 5:2-dieten har nu kommit halvvägs och denna studie är tydligen så pass angelägen att SVT redan rapporterar om de preliminära resultaten. Dessa resultat visar att 5:2 är effektivt för viktnedgång och att även de som inte går ner så mycket i vikt får ett förbättrat hälsotillstånd.

Även om resultaten idag verkar lovande är det viktigt att komma ihåg att de flesta dieter funkar för viktnedgång men att man ofta går upp igen på längre sikt. Enkelt uttryckt kan man säga att det är relativt enkelt att gå ner i vikt men att det är svårt att hålla kvar denna vikt på längre sikt.

När man rapporterar resultat från en forskningsstudie brukar denna studie vara publicerar och genomgått referentgranskning (peer review) vilket innebär att oberoende sakkunniga granskar studien. När det gäller vetenskaplig forskning måste studier genomgå denna granskning för att man ska kunna försäkra sig om att den håller tillräckligt hög standar (även om detta inte alltid är en garanti för hög kvalitet). Nu menar jag inte att denna studie har uppenbara brister, den har säkert hög kvalitet, jag menar dock att det kanske skulle ha varit en bra idé att vänta med att rapportera om studieresultaten. Men å andra sidan, Beach 2014 närmar sig med stormsteg och intresset för dietforskning har förmodligen sin peak just nu. Detta kan också förklara varför DN, SR, Aftonbladet, mfl också valt om att rapportera om dessa preliminära studieresultat idag.

2 kommentarer

Spontant sett så tycker jag det verkar underligt varför folk blir förvånade av att äta mindre leder till bättre hälsa. Hoppas resultaten blir positiva!

Den största studien hittills man gjort om kopplingar mellan autism och vaccin blev klar nyligen, kanske kan vara intressant att skriva om? http://www.iflscience.com/health-and-medicine/huge-meta-study-vaccines-reveals-no-link-autism

Denna studie i PNAS tyckte jag också var intressant som du gärna får skriva om! Om genetiska likheter hos parrelationer/gifta kontra singlar. http://www.livescience.com/45674-genetic-match-marriage.html

Håller med Pierre, de flesta dieter funkar. Personligen tror jag dock att de kan vara olika svåra att följa och att periodisk fasta kan vara fördelaktig på grund av detta.

Tack för tipsen! Autism studien har jag bara nämnt på Twitter men det kanske blir något mer på detta senare. PNAS-studien skriver jag faktiskt om idag. Hoppas att du gillar inlägget.

MVH
Emma

Lämna ett svar