Anabola steroider och våldsbrott

I veckan försvaras en intressant avhandling från Uppsala Universitet. I denna avhandling har man studerat sambandet mellan anabola steroider och våldsbrott. Individer som döms för våldsbrott har oftare brukat/missbrukat anabola steroider jämfört med andra brottslingar eller jämfört med vanliga populationen. I studier på försöksdjur har man sätt att sett att anabola steroider ökar aggressivt beteende akut samt att dessa effekter kan kvarstå efter avslutad behandling. Det finns alltså anledning att tro att anabola steroider ökar aggressivt beteende även i människa och därmed ökas risken att begå våldsbrott. Avhandlingen visar dock att sambandet inte är kausalt (att det ena inte orsakar det andra) utan att faktorer som är förknippat till användandet av anabola steroider egentligen är det som ligger bakom sambandet.

Personer som tar anabola steroider skiljer sig nämligen från den övriga befolkningen i vissa avseenden. Individer som tar anabola är oftare män än kvinnor. Det är också vanligare bland elitidrottare samt kroppsbyggare men framförallt används anabola steroider av individer som missbrukar andra substanser. Det verkar som om anabola steroider inte är ”boven i dramat” när det gäller våldsbrott. Istället visar studierna att alkohol och höga halter bensodiazepiner (t ex Rohypnol) har akuta effekter på risken att begå våldsbrott.

Det bör dock nämnas att anabola steroider såklart är dåligt i andra avseende. Det har både fysiska och psykiska bieffekter såsom humörsvängningar, högt blodtryck, arytmi, akne, håravfall, impotens, osv.

Undersökningar om varför man tar anabola steroider visar att den främsta motivatorn är att få en snyggare kropp. Inom evolutionsbiologin innebär hög fitness att man har goda chanser att attrahera partners och föröka sig. Det har man inte om man är impotent, hur snygg kropp man än har…

Referens: Substance Use and Violence- Influence of Alcohol, Illicit Drugs and Anabolic Androgenic Steroids on Violent Crime and Selfdirected Violence: Lena Lundholm

Zangief

Bild: Zangief – Street Fighter, Capcom

 

Dagens låttips: Beat Dem Bad – Anthony B & Konshens

2 kommentarer

Tack för en trevlig blogg!

Man mår även väldigt bra av att ha muskeltrycket som är svårt att ha på samma sätt när man är över 30. Så jag ser det som min last. Varken röker eller dricker och lever sunt i övrigt. Är inte aggressiv, snarare lugnare och mer tillfreds med mer testosteron än annars.
Men visst finns det bieffekter och man bör veta vad man håller på med.
Gillar din artikel!

Tänk på att de flesta skriver steroider och inte anabola då det är ett tillstånd och inte ett objekt. Anabol = uppbyggande. Steroid kan vara flera saker, men i dagligt språkbruk så förstår alla vad som åsyftas.
No offense!
https://en.wikipedia.org/wiki/Steroid

Hej Peter,

No offence taken!

Tack för din kommentar, jag håller med. Problemet med de samband man ser mellan vissa utfall och anabola steroider är att många som tar dessa preparat tar en massa andra olagliga substanser och håller på med all möjlig skit som påverkar hälsan negativt. Men förmodligen skulle det se anorlunda om man enbart studerade personer som du.

I USA är det dock ganska vanligt att män som åldras får syntetiskt testosteron för att motverka andropaus (som är en naturlig del av mannens åldrande). Detta verkar ge en del positiva hälsoeffekter (midre fettmassa, större välbefinnande och bättre sexlust bl a) men kan öka risken för vissa sjukdomar.

Lämna ett svar